Om de gewrichten soepel te houden, is het belangrijk dat je kat voldoende beweegt. Zeker als ze een dagje ouder wordt. Met zowel mentale als fysieke uitdagingen help je je kat actief te blijven. Ontdek 3 leuke tips!

Tip 1: Zoektocht

Eenvoudig en erg leuk, zowel voor je kat als voor jezelf: uitdagingen met eten als beloning. Katten vinden het niet erg om te moeten werken voor hun eten. Sterker nog: daarmee voldoe je juist aan een van hun natuurlijke behoeftes. Het speuren en jagen zit namelijk nog steeds in hun genen. Verdeel het kattenvoer bijvoorbeeld over meerdere wc-rolletjes, een ijsblokjesbakje of smeer natvoer in een cupcake-bakvorm.

Tip 2: De hersenkrakers

Denksport voor een kat? Jazeker! Katten zijn intelligente dieren en worden graag mentaal uitgedaagd. Ook bij deze training kan je als baasje creatief aan de slag. Laat je dier naar zijn felbegeerde snoepjes peuteren in een eierdoos, onder plastic bekertjes of in een petflesje. Wissel regelmatig af met verschillende constructies om het denkspel uitdagend te houden. 

Tip 3: Vangen maar!

Ook binnenshuis kan je de spieren van je kat extra trainen door beweging. Maak een kattenspeeltje dat je huisdier triggert om iets achterna te zitten. Snij bijvoorbeeld grote gaten in het deksel van een schoenendoos waarin je een balletje of propje legt. Door de doos wat te bewegen merkt je kat de ‘prooi’ direct op. Maar ook een hengel met een schoenveter of een klein kattenspeeltje eraan werkt prima. Dans ermee door de kamer en zowel jij als je kat krijgen een extra portie beweging.

Cooling down na de training

Beweging is superbelangrijk voor je kat, maar zorg ook voor voldoende rust. Creëer verschillende rust- en verstopplekjes in huis waar je kat zich veilig voelt. Maak bijvoorbeeld gebruik van mandjes, krabpalen en kartonnen dozen met dekentjes erin.

Katten voelen zich het veiligst als ze:

  • hoog zitten en overzicht hebben.
  • ‘rugdekking’ van een muur krijgen.
  • geen last hebben van lawaai of drukte.
  • een donker en beschut plekje hebben.
  • gemakkelijk in, maar zeker ook weer uit de schuilplaats kunnen komen.

Ondersteun de gewrichten van je kat

Voldoende beweging heeft voor je kat allerlei gezondheidsvoordelen. Daarom is het belangrijk om haar gewrichten soepel te houden. Als baasje kan je je huisdier daarbij helpen met Flexadin. Deze smakelijke kauwbrokjes met hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten ondersteunen de gewrichten van je kat, zodat ze met plezier blijft bewegen.

Herken de signalen

Valt het je op dat je kat zich minder verzorgt? Of gebruikt je kleine tijger de krabpaal minder frequent? Ontdek hoe soepel je huistijger is met onze mobiliteitstest.