Om z’n gewrichten soepel te houden, is het belangrijk dat je hond voldoende beweegt. We geven je vijf leuke tips om samen vaker en beter te bewegen.

TIP 1: Hindernisbaan in de tuin

Geef je hond extra beweging met een zelfgemaakte hindernisbaan. Met een beetje creativiteit kan je dat makkelijk zelf. Plaats bijvoorbeeld twee wasmanden ondersteboven en steek daar een bezemsteel tussen waar je hond overheen moet springen.

Door regelmatig te rennen en springen op de hindernisbaan versterken de spieren van je hond en blijven z’n gewrichten langer soepel. Bouw natuurlijk wel rustig op om blessures te voorkomen. Zie je tekenen van een verminderde mobiliteit? Raadpleeg dan je dierenarts voor aangepast bewegingsadvies.

Tip 2: Speuren

Voor speurspelletjes heeft het ene hondenras al wat meer aanleg dan het andere. Toch kan elke hond leren speuren en er veel plezier aan beleven. En als er koekjes aan te pas komen, is het voor je viervoeter helemaal een feest.

Begin eenvoudig door op de grond een spoor van snoepjes neer te leggen. Leer je hond om pas te starten met speuren zodra je het commando ‘zoek’ geeft. Na een tijdje maak je het spel nog leuker door de koekjes te verstoppen.

Tip 3: Verstoppertje spelen

Waar is het baasje? Als je samen met je hond verstoppertje speelt, train je hem extra om op zijn naam te reageren en geluid te traceren. Zorg dat je hond blijft zitten met een commando (bijvoorbeeld ‘blijf’) en verstop je. Roep vervolgens zijn naam en beloon hem met een dikke knuffel als hij je vindt. Dit spelletje versterkt de band met je trouwe viervoeter. Je laat je hond niet alleen meer bewegen, maar daagt hem ook mentaal uit!

Tip 4: Puzzelen

Hondenpuzzels of denkspelletjes zetten het denkvermogen van je viervoeter aan het werk. Om het spel extra uitdagend te houden kan je afwisselen met verschillende soorten puzzels. Denk maar aan bijtspeeltjes waarin je wat lekkers stopt of snoepjes waarvoor je hond eerst schuifjes moet verplaatsen. Laat je fantasie de vrije loop!

Maak zelf een denkspel: 

Pak een cupcake-bakvorm en vul deze met brokjes. Vervolgens knip je tennisballen door de helft waardoor je een soort kommetjes krijgt. Plaats de halve tennisballen over de brokjes in de bakvorm. Combineer het puzzelen met speuren door niet onder iedere bal iets lekkers te verstoppen.

TIP 5: Nieuwe trucjes aanleren

 

Honden zijn heel slim en vinden het superleuk om nieuwe dingen aan te leren. Je hebt de basistrucs zoals ‘pootje geven’, ‘af’ en ‘liggen’, maar een van onze favorieten is ‘omrollen’. Dit trucje kost wat tijd, geduld en beloning, want het is niet zo eenvoudig.

Probeer het zelf:

  • Zorg dat je hond gaat liggen. Verberg een snoepje in je hand en breng je hand tot vlakbij de neus van je hond.
  • Beweeg je hand langzaam van de neus van je hond naar de schouders en dan naar de borst. Je hond zou nu op de rug moeten liggen.
  • Draai het snoepje in een boog van de bovenkant van de kop van je hond richting de grond. Als het goed is, rolt je hond zich meteen om.

Ondersteun de gewrichten van je hond

De gewrichten soepel houden is belangrijk voor iedere viervoeter. Zorg extra goed voor je hond door hem Flexadin te geven. Deze smakelijke kauwbrokjes met hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten ondersteunen de gewrichten van je hond, zodat hij met plezier blijft bewegen.